Tegnap elhatároztuk, hogy felhagyunk a "tízpercreberakomamikróbaéskész" kajákkal és főzni fogunk. Mégpedig chilis babot, mert azt Zsófi istenien tudja elkészíteni. E nagy ötleten febuzdulva felkerekedtünk és elmentünk az Albert Heijn-be (ami olyan kb mint a Kaiser mondjuk), és nagy szakértelemmel megvettünk mindent. De tényleg, addig válogattuk a kukoricakonzerveket, míg spóroltunk 79 eurocentet.
Mivel még volt egy programunk vacsora előtt, átmenni Edináékhoz megnézni a kecójukat (ami elég király), azt a fantasztikus logisztikai koncepciót dolgoztuk ki, hogy összekeverjük a hozzávalókat mielőtt elmegyünk, hogy hazaérve már csak főzni kelljen és kész is (igen, itt egy kicsit visszaköszön az alapvetően elkerülni kívánt "tízpercreberakomamikróbaéskész" koncepció, de remélem a különbség érezhető). Zsófi össze is vegyítette a cuccokat, kivéve a kukoricát, mert azt szigorúan az utolsó percben kell főzéskor beledobni. Majd a végén gondterhelten megkérdezte, hogy vajon fél csomag chili elég-e a fél kiló húshoz, vagy tegyen-e még. Nyeltem egyet, mondtam neki, hogy én egy csipetnyit szoktam tenni, ha erősen akarok enni valamit, ő viszont kitartott amellett, hogy otthon ő simán két-három teáskanállal rak bele. Ezután némi tudományos polémia következett a chilimennyiség alkalmazásáról, összemértük a különböző iskolákat, de végülis abban maradtunk, hogy a végeredmény amúgyis empirikus úton dől el.
Így hát egy kis egészséges biciklizés és lakásnézés után mindent a terv szerint csináltunk: cuccok serpenyőbe be, kukorica a végén. És itt kezdődtek a bajok. A "Kikkererwten" konzerv akárhogy is kukoricakonzervnek néz ki, nem az (hiába a nagy szakértelemmel való válogatás is és a megspórolt 79 eurocent). Így némi csicseriborsó került a chilibe, ami azért nem kicsit lett csípős. Bár tartok tőle, hogy az elméleti vitánkba nem vettük bele, hogy a szar minőségű tescochili és anemáruházláncmárkájú chili között komoly a különbség. Nem baj, mostmár ezt is tudjuk.
De azért némi kenyérrel, rizzsel és jó hideg sörrel nagyon finom volt, de tényleg. Tehát a hír igaz, Zsófi tényleg istenien csinálja a chilis babot.